Az őslakosok a megfigyeléseik alapján energizáló szerként alkalmazták, ezért elterjedt a „Perui gingzeng” neve is. A népi gyógyászatban használták továbbá az immunrendszer működésének támogatására, illetve úgy tartják, kedvező hatással van a hormonháztartásra és a termékenységre is.
A gumókhoz hasonlóan a maca por tápanyagtartalmának nagy részét szénhidrátok adják, ami gazdag élelmirost-tartalommal párosul, továbbá a maca fehérjeforrás is.
Fogyaszthatjuk smoothie-ba, turmixba vagy joghurtba keverve, megszórhatjuk vele a reggeli müzlinket vagy kásánkat is.
Átlagos tápérték |
100g maca porban |
Energia: |
1503 kJ / 359 kcal |
Zsír
– amelyből telített zsírsavak
|
2 g
0,9 g
|
Szénhidrát
– amelyből cukrok
|
67,5 g
32,5 g
|
Rost |
6,5 g |
Fehérje |
13,5 g |
Só |
0,05 g |
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz.
Kiszerelés: 80 g